facebook-domain-verification=8xtccc7m1it325qupx3cp5n5o5w7mp ZIMNÍ PROJÍŽĎKA? ANO či NE?
top of page

ZIMNÍ PROJÍŽĎKA? ANO či NE?

Určitě vás mnohé napadlo ZAJEZDIT SI NA MOTORCE V ZIMNÍM OBDOBÍ.

Dlaně svrbí, adrenalinový zážitek láká, být na fb za kinga je cool, ale….nezapomeň při tom na NÁSLEDUJÍCÍ RIZIKA:


- PROMRZLÝ ASFALT - i když je na teploměru 12 st. C a slunce svítí jak na Kanárech, tak vozovka pod tebou je opravdu HODNĚ STUDENÁ (a bude promrzlá až do dlouhodobého

prohřátí, tj. cca do dubna). Tzn. přilnavost s pneumatikami je i na „čisté“ silnici nyní HODNĚ MIZERNÁ (odborníci tvrdí „na úrovni uježděného sněhu“).



- PROSOLENÝ ASFALT - soli je na vozovkách habaděj a její účinky na tvůj krásný motor a další součásti z hliníkových slitin jsou ty samé, jako vytáhnout lodní motor po sezóně z moře… Máš-li svého mazlíka rád/a, počkej s ježděním až po jarních deštích, které sůl spláchnou. Jinak si zaděláváš na neřešitelný problém „koroze součástí“ a ošklivých „solných map“, které se na motorce podepíšou nevratně.


- JSI ZATUHLÝ/Á - v zimě jsme většinou fyzicky nerozhýbaní a na motorku pár měsíců odvyklí, proto počítej, že tvoje reakce a výkonnost bude pod 50%(!), než jakou jsi měl/a v minulé sezóně.

- CHODCI A AUTAŘI TĚ NA SILNICI NEČEKAJÍ - musíš počítat s tím, že i ten, kdo chce být k nám motorkářům obezřetný, tě na silnici v tuto dobu prostě nečeká. Proto jezdi s obrovskou rezervou vůči ostatním a maximálně předvídej, což je jediná cesta, jak zabránit zbytečnému (tvému!) problému.


- CO SI NEVEZMEŠ, TO NEMÁŠ - přibal sebou navíc pár lehčích vrstev oblečení, v poledne sice slunce svítí, ale odpoledne po západu klesne teplota klidně k 0. A dobrá bude určitě termoska s čajem (radši nesladkým, lze si jím i opláchnout promrzlé ruce) a čokoláda pro nakopnutí promrzlého organizmu, hospody jsou ve vládní nemilosti a benzinka může být daleko. :-(


POKUD PŘECI JEN VYJEDEŠ, PŘEJEME JEN KRÁSNÉ ZÁŽITKY, BUĎ OPATRNÝ/Á, POŠLI NÁM NA NÁŠ FACEBOOK FOTKU A NAPIŠ ZKUŠENOSTI.

Jsme tu pro vás s Motoškolou BNM – po celé ČR a SR, už 11. rok!


Roman Jakovec

hlavní instruktor a metodik


bottom of page